SKY SISTERS

På skysisters.com er Kærns “aerofeministiske” projekter samlet. Det er kunstværker og projekter, der cirkler om kvinder i hovedsagelig militærflyvning.  Kærns kunst begynder, at loope omkring flyvning som metafor, fra de tidlige trick-videoværker i “wanna fly” serien fra 1994. Allerede i 1996 begynder Kærn, helt konkret, at bruge flyvemaskiner i sit kunstneriske projekt. For at få adgang til de kvinder, som fløj combat under Den Anden Verdenskrig, må hun tage flyver certifikat – ellers vil de nu gamle kvinder ikke tale med den unge kunststuderende. Kærn tager certifikat, men bliver smidt ud af Goldsmiths College pga. for mange timer på flyvepladsen! Det gør nu ikke så meget, for værket “Sisters in the Sky“,  bliver udstillet på Louisiana og senere på Venedig Bienalen og starter hermed Kærns kunstneriske karriere med et brag.

Pigen Farial i Kabul har en drøm om at flyve, faktisk ønsker hun, at bliver jager pilot! Farial og Kærn forbereder deres flyvning i Kabul 2002. Smiling in a War Zone og Open Sky.

Sisters in the Sky. Women Pilots In War Duty During WWII, 1997
45 portrætter. Maleri- og lydinstallation

Simone Aaberg Kærns passion for fly og flyvning er drivkraften i flere af hendes værker. Sisters in the Sky. Women Pilots In War Duty During WWII består af 45 oliemalerier af kvindelige piloter og lyden af kampfly. Portrætterne er malet ud fra fotografier af russiske, britiske og amerikanske kvindelige piloter fra 2. Verdenskrig, og under hvert portræt er der oplysninger om pilotens navn, militærrang, hendes nationalitet, regiment, fly og særlige missioner.Installationen portrætterer kvinderne som stolte, stærke og målbevidste. I Sisters in the Sky. Women Pilots In War Duty During WWII bliver disse kvinder, hvis indsats ellers har været overset eller glemt i historieskrivningen, fremhævet, foreviget og hyldet. I 1998 modtager Kærn Jyllandspostens kunstpris og beslutter sig for at bruge pengene på at flyve tværs over USA for at besøge nogle af de amerikanske kvindelige piloter, hun har portrætteret. Det kommer der en række interviews ud af, som senere sendes i fjernsynet, og danner afsæt for hendes vovefulde færd til Kabul med fly i 2002.  se Smiling in a War Zone og Open Sky.

Interesseret i at høre mere? Book et foredrag med Simone Aaberg Kærn. Hun er en eminent formidler af kunst og en vildt inspirerende fortæller. Skriv til info@aaberg-kaern.dk og sigge@aaberg-kaern.dk og få et tilbud til dit arrangement.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *