Simone Aaberg Kærn at the National Gallery of Denmark with Jenny Holzer & Mona Hatoum and more! After The Silence SMK 28. August – 21. November 2021

Simone Aaberg Kærn is in good company with Käthe Kollwitz, Hannah Höch, Hannah Ryggen, Nancy Spero, Paula Rego, Dea Trier Mørch, Kirsten Christensen, Ursula Reuter Christiansen, Kirsten Justesen, Lene Adler Petersen, Jenny Holzer, Mona Hatoum, Shirin Neshat, Pia Arke, Jeannette Ehlers, La Vaughn Belle, and Tabita Rezaire.

Come explore art that’s ready to do battle! In this year’s major autumn exhibition, we give the floor to some of art history’s prominent women artists. Taking the women’s liberation movement in the 1970s as our springboard, we focus on how women have used art as an instrument of battle to create change in the world over the last hundred years.

Melting letters and a hovering airplane

With the exhibition After the Silence – women of art speak out, SMK sheds new light on a range of women artists who delve unflinchingly into major political themes of the past and present.

“Smiling in a War Zone” – Installation SImone Aaberg Kærn 2002 – 2003. 6 channel videoinstallation, 5 banners, performance Aircrfat (sculpture), 6 Runway markings.

Here you will find melting letters and monumental tapestries, video works, installations, paintings, prints, clay tablets – and not least a hovering airplane. A total of 130 artworks by 18 acclaimed Danish and international artists are on display. The works span the period from the 1920s to the present day and the featured artists artists are Käthe Kollwitz, Hannah Höch, Hannah Ryggen, Nancy Spero, Paula Rego, Dea Trier Mørch, Kirsten Christensen, Ursula Reuter Christiansen, Kirsten Justesen, Lene Adler Petersen, Jenny Holzer, Mona Hatoum, Shirin Neshat, Pia Arke, Simone Aaberg Kærn, Jeannette Ehlers, La Vaughn Belle, and Tabita Rezaire.

 

Smiling in a War Zone – installation 2002 -2021 Simone Aaberg Kærn. 5 banners, performance aircraft (sculpture) 6 channel video installation from the film Smiling in a war zone 2006, modified runway markings.

50th anniversary of the Redstocking movement

The exhibition takes its starting point in the 50th anniversary of the Redstocking movement and the 1970s struggles to bring about a more peaceful, more equal and freer world. From here, we go back another fifty years in time and fifty years ahead, showing how women artists then and now have used art to express resistance and criticism.

All in all, visitors can explore more than 130 works by eighteen women artists from Denmark and abroad, all of them moving, shaking, provoking and confronting their viewers.

 

SImone aaberg Kærns work – “a microglobal performance #1 – is the artwork that present the exhibition all over town.

Om udstillingen

Mød den kampklare kunst! I efterårets store udstilling giver vi ordet til nogle af kunsthistoriens markante kvindelige kunstnere. Med afsæt i 1970’ernes kvindefrigørelse sætter vi fokus på, hvordan kvinder de seneste 100 år har brugt kunsten som kampmiddel til at skabe forandring i verden.

Smeltende bogstaver og en svævende flyvemaskine

Med udstillingen Efter stilheden – kunstens kvinder tager ordet kaster SMK nyt lys over en række kvindelige kunstnere, der går i kødet på både fortidens og nutidens store politiske temaer.

Glæd dig til alt fra smeltende bogstaver og monumentale vægtæpper til videoværker, installationer, malerier, grafik, lertavler og ikke mindst en svævende flyvemaskine.

“Smiling in a War Zone” SImone Aaberg Kærns Performance photo is the face of the exhibition After The Silence at The National Gallery of Denmark. With the exhibition After the Silence – women of art speak out, SMK sheds new light on a range of women artists who delve unflinchingly into major political themes of the past and present.
Here you will find melting letters and monumental tapestries, video works, installations, paintings, prints, clay tablets – and not least a hovering airplane. A total of 130 artworks by 18 acclaimed Danish and international artists are on display. The works span the period from the 1920s to the present day and the featured artists artists are Käthe Kollwitz, Hannah Höch, Hannah Ryggen, Nancy Spero, Paula Rego, Dea Trier Mørch, Kirsten Christensen, Ursula Reuter Christiansen, Kirsten Justesen, Lene Adler Petersen, Jenny Holzer, Mona Hatoum, Shirin Neshat, Pia Arke, Simone Aaberg Kærn, Jeannette Ehlers, La Vaughn Belle, and Tabita Rezaire.
Above: a microglobal performance #1 (detail), Concept: © Simone Aaberg Kærn. Photo: Magnus Bejmar.

50-året for Rødstrømpebevægelsen

Udgangspunktet for udstillingen er 50-året for Rødstrømpebevægelsen og 1970’ernes kampe for en mere fredelig, mere lige og mere fri verden. Herfra ser vi 50 år tilbage i tiden og 50 år frem for at vise, hvordan udvalgte kvindelige kunstnere både tidligere og i dag bruger kunsten til at udtrykke modstand og kritik.

 
 
 
 
 
 
 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *