Tegner i tårnet

 

Simone Aaberg Kærn er tegneren i tårnet ved Søtorvet i København. Fra de smukt nyrestaurerede spir, har hun udsigt til Søerne og ser lige ned på Dronning Louises bro. Højt hævet over byen sættes livet på gaden i perspektiv og himlen åbner sig op. Her sidder kunstneren og tegner uden helt at vide hvad tegningerne skal bruges til. Tårnet er et helle, en lomme af kunstnerisk koncentration og reflektion, der opstår ved bare at tegne uden egenligt mål.

Projektet er et samarbejde med Jeudan, der har opkøbt en række historiske ejendomme i København, som de sætter i stand og lejer ud.

 

Tegneren i tårnet har siddet på tappen ved det ene tårn og tegnet udsigten ind imod det gamle København. Billedet er et stilbillede fra en lille stemningsanimation  med snefygning og fugle i luften. Flere tegninger bliver lavet til animationer

 

       

Pressemeddelelse:

Simone Aaberg Kærn indtager ikoniske tårne i København

En stor kærlighed til København og ønsket om at skabe kunst fra et nyt perspektiv har fået kunstner og meddommer i DR’s program ’Danmarks bedste portrætmaler’ Simone Aaberg Kærn til at installere sig i to tårne på Søtorvet.

 

Normalt er tårne og spir på de Københavnske bygninger primært til pynt, og det var de to ikoniske tårne på Søtorvet også indtil for nylig. Men nu er de blevet indtaget af en kunstner, som udfolder et kreativt projekt i de 150 år gamle ’byskulpturer. Kunstneren hedder Simone Aaberg Kærn og er aktuel som meddommer i programmet ’Danmarks bedste portrætmaler’ og kendt for sit portræt af statsminister Anders Fogh Rasmussen. Derudover nærer hun en stor kærlighed til byen, hvilket hendes kunstprojekt tager udgangspunkt i.

”Jeg er Københavner – jeg er født og opvokset her, og byen betyder alt for mig. Det er mit bjerglandskab og jeg har ofte mentalt fløjet hen over tagene og set byen fra tagrendehøjde,” fortæller Simone, der også er uddannet pilot.

Udsigten mellem tårnene. Tegnet ude på taget.

 

Kærlighed til København

Netop ideen om at afbillede byen fra en ny vinkel var årsagen til, at Simone Aaberg Kærn landede i tårnene.

”Jeg drikker ofte formiddagskaffe på café Kaffesalonen på den modsatte side af søen i København, og herfra kan jeg se disse fantastiske tårne og spir, som jeg mange gange har tegnet. Så en dag tænkte jeg: Jeg skal da op i de tårne, sidde og kigge over byen og tegne den. Så bliver jeg lykkelig,’” fortæller en flyverdragtbeklædt Simone øverst fra tårnet, hvor der kun lige er plads til at sætte en stol.

Jeg fandt ud af, at det var Jeudan, der ejede bygningen. Så skrev jeg et brev til dem, og de gav mig lov til at låne tårnene i nogle måneder,” fortæller Simone Aaberg Kærn.

”Da brevet fra Simone landede på mit skrivebord kunne jeg godt se, at her var et match. Vi deler begge en stor kærlighed til København og de smukke bygninger, som findes her. Tårnene var igennem engennemgribende renovering sidste år, og det gav mening at stille de unikke rammer til rådighed for Simone, der nu har mulighed for skabe kunst til glæde for alle, der holder af København,” fortæller marketing og kommunikationsdirektør i Jeudan, Line Gadegaard Rasmussen.

     

Simone Aaberg Kærn har nu tegnet næsten dagligt i tårnet de sidste par måneder. Nogle af hendes tegninger 0g videoer kan allerede ses på hendes instagramprofiltegner_i_taarnet’. Hun nyder processen og friheden til at udfolde sig uden et konkret mål.

Ingen ved, hvad det skal blive til. Jeg har lov til bare at kigge ud – se og sanse verden – prøve at notere det, der kommer ind. Uden nogen krav. Det er en vild gave for en kunstner,konkluderer hun.

Facts om tårnene:

De 14 meter høje og 22 tons tunge tårne blev opført i 1873-76. De pryder på en fredede bygning, som er ejet af Jeudan, der er Danmarks største børsnoterede ejendoms- og serviceselskab. Jeudan ejer mere end 200 ejendomme primært i Københavnsområdet, hvoraf mange er fredede.

I 2016 blev de to tårne løftet af bygningen og restaureret på jorden, hvorefter de blev løftet tilbage på plads igen. Renoveringen er udført med de oprindelige samlingsmetoder, godkendt af Kulturstyrelsen.

Se da tårnene blev løftet på plads efter renoveringen: www.tv2lorry.dk/nyheder/18-05-2016/2227/22-tons-tarne-hejst-pa-plads?autoplay=1#player?clipplayer

Læs mere om Jeudan på www.jeudan.dk og www.aaberg-kaern.dk

Pressekontakt:

Pressekonsulent Marianne Sommer: msr@jeudan.dk

En morgen lå en fin snedrage på isen foran “mine” tårne.

 

Forskitse til tårn tegning.

 

Tegneren i tårnet på Langeland, kan ikke komme op i tårnet, så må tegne fra en mere ydmyg position.