Simone Aaberg Kærn er en strålende formidler og en professionel foredragsholder. Hendes energi og smittende humor fanger hele salen.
Hun tilbyder foredrag og debatter for kultur- og kunstinteresserede med en kunstfaglig eller eventyrlig vinkel. Desuden tilbyder hun skræddersyede præsentationer til firmaer, statslige og kommunale institutioner i forbindelse med forandrings-, inklusions og tilgængelighed eller visionsprocesser.
Inden for undervisningssektoren fokuserer Simone på spørgsmål som: Hvordan giver vi plads til forskellige hjerners kreative potentiale? Hvordan sikrer vi tilgængelighed på uddannelserne både fysisk og mentalt samt fjerner skjulte og unødvendige hindringer? Hvordan lærer vi at sammensætte konstruktive grupper og samarbejde om opgaveløsning og læring på en bæredygtig måde, så vi undgår udbrændthed både under uddannelsen og efterfølgende i arbejdslivet?
Kick off er en TAKE OFF! Det rette kick-off giver fra dag ét et fælles fokus, høj energi og enighed om mål, indsatser og vaner, der skal arbejdes med.
Få modet til at drømme en vision, sætte et mål og flyve ud på en mission … bliv opmuntret til at se jer selv og hinanden, så I kan støtte hinanden, brede vingerne ud og få jeres drømme til at blive virkelighed.
Kontakt: info@aaberg-kaern.dk
Simone Aaberg Kærn, international anerkendt billedkunstner, fotograf og dokumentarfilminstruktør, født i 1969. Kærn er privatpilot og en grænsesøgende kunstner, som har en personlig strategi i en verden i hastig forandring. Den handlekraftige kvinde fik sine vinger af en bande 80-arige damer, der, fløj krigsfly under den anden verdenskrig. (TV serien ”Sisters in the Sky”, DR 2).
I 2010 malede hun statsministerportrættet af Anders Fogh Rasmussen til Folketinget. I 2011 fik hun opgaven, at male et Bataljemaleri som skulle skildre den danske indsats i Libyen krigen. Kærn måtte derfor til fronten i Libyen for, at se hvor de danske bomber landede. Men da hun kom tilbage, brød Forsvaret sig ikke om det Kærn havde set og skitseret. Kærn realiserede nu alligevel kæmpemaleriet. Man kan nok sige nej tak, men ikke stoppe kunsten. 5 år efter, at kunstneren fik opgaven, kan man se gigant maleriet udstillet på Kunsthal Charlottenborg.
Kærn er kendt fra talrige TV fremtrædener bl.a. som dommer i Danmarks bedste Portræt maler samt den prisbelønnede dokumentar ”Smiling in a War Zone”. Hun har udstillet og har værker på bl.a. på Louisiana museet i Humlebæk, Statens Museum for Kunst og har udstillet på bla. Venedig Biennalen, Muse D’art de Moderne i Paris og San Diego State University. Derudover har hun haft store soloudstillinger på bl.a. AROS, Malmö Konsthal samt kunstmuseum Thun i Sweitz.
Kærns foredrag er fulde af energi og humor. De kan tilpasses dit behov, f.eks. vil et foredrag eller peptalk rettet mod erhvervslivet være mere metodeorienteret, medens det underholdende foredrag vil lægge mere vægt pa eventyret.
Process: Kunstnerens aktioner kræver ikke kun stort mod. Nogle kræver praktisk styring og tilrettelæggelse over en lang periode, mens andre fordrer umiddelbar handling, hurtige beslutninger og tillid til mavefornemmelsen i situationen. Processen involverer f.eks. risk management, materialeproducenter, valg af samarbejdspartnere, samt forhandlinger med fremmede smuglere, warlords og militær. Kærn ser muligheder hvor andre ser problemmer.
Kunstneren researcher, interviewer og forbereder sig som en almindelig privatpilot eller journalist, men hun tænker også på en hel anden måde. De ideer, der bærer hendes budskab om, at være fri og gøre det umulige, står som rene eksperimenter – eventyrlige og fantastiske. Men de handlinger, der udgør det endelige kunstværk, er farlige og højrisikable. – og dog, missionen er jo ikke fuldført medmindre, at materialet og kunstneren kan komme hjem igen og færdiggør slutproduktet.
Smiling in a War Zone – Hvis man kan smile i en krigszone er meget muligt?
45 min + spørgerunde eller 30 minutters pep talk.
Startskuddet til den 5.700 km lange rejse i et bedstemor-and-fly lavet af metalrør og malet stof… er En morgenavis! En stemnings rapport af Carsten Jensen fra det amerikansk kontrollerede Kabul i Afghanistan. I artiklen optræder den 16-arige Farial. Hendes drøm er at flyve.
Simone drikker kaffen op og køber straks et fly, fast besluttet pa at flyve ned til pigen i Kabul. ”Alle mennesker burde have lov at flyve! I det mindste skal Farial have mulighed for at prøve at styre flyveren selv. Ind imellem kan det jo hjælpe at se sin situation i et lidt større perspektiv!? ”
Følg med pa eventyret og få indblik i bevæggrundene for at tage af sted og strategierne til at gennemføre det umulige. Hvad tænker man når man sætter livet på spil for at drømme skal blive til virkelighed? Hvad sker der nar flyvsk utopi rammer den mudrede Afghanske virkelighed?
For Simone handler det om, som kunstner, at være forkert på den rigtige made. At være den sten i skoen, der får folk til smilende, at klø sig i hovedbunden… og måske tænke efter…
Oplev en forrygende og humoristisk fortælling om kvindeligt heltemod, søsterskab og storpolitik. Det vitaliserende foredrag er altid efterfulgt af en heftig spørgerunde og debat.
Hvis man kan smile i en krigszone er meget muligt?
Danmarks bedste portræt maler – kendt fra DR TV
Hør de forrygende historier og dramaer bag serien og få historierne back stage.
Kom med på en rejse ud i portrætmaleri nu og historisk set.
Hvad er et godt portræt?
Hvordan maler man et god portræt?
Mulighed for at kombinere med en portrætmale workshop/ konkurrence.
Foredrag: Neurodiversitet, Kunst og Eventyr
Inviter dine kursister eller elever til en inspirerende fortælling om neurodiversitet, kunst og eventyr.
Vores hovedperson er intet mindre end Simone Aaberg Kærn – en filmskaber, billedkunstner og pilot. Hun fløj i 2002 til Afghanistan i en lille 2-personers stofflyver for at opfylde en afghansk piges drøm om at flyve. Simone er kendt som dommer i “DR1’s Danmarks Bedste Portrætmaler”, næste sæson optages i efteråret 2023.
Simone er både sucessful og identificerer sig som neurodivers. Hun har fløjet en rute fuld af lufthuller. Men, som hun siger, man skal spænde sikkerhedsbæltet op. Det er når der er lufthuller, at man virkeligt mærker, at man flyver. Oplev et levende og inspirerende eksempel på, hvordan mangfoldighed og kunst kan berige vores liv og verden omkring os.
Simone tilhører generationen, før bogstavdiagnoserne. Nu har hun en stor patchwork familie hvor flere af børnene har vist sig at være neurodiverse- og så er de voksne det nok også!
Simone betegner sig selv som en “aviat” – et flyvende individ, der nægter at klippe sine vinger, selvom det er usædvanligt at færdes med synlige vinger i samfundet. Mange kvinder fra hendes generation går omkring med uopdaget ADHD, som ofte først giver anledning til udredning når børnene kravler på væggene i skolen eller når kvinderne går i menupause. Indtil da har de ofte drevet en virksomhed hvor alle på direktionsgangen og i regnskabsafgdelingen var på permanent ferie og kun udviklingsafdelingen var bemandet.
Foredraget udforsker at finde livslyst, livsstrategier og veje, når ens hjerne mangler en manual, eller stavevanskeligheder står i vejen for at læse manualen. Det handler om at nære en humoristisk kærlighed til vores unikke særheder og se forhindringer som udfordringer, der kan løses eller overvindes. Simone deler hvordan kunsten, violinen og flyvemaskinen har været hendes værktøjer til at håndtere sine udiagnostiserede særheder og vanskeligheder på skolen, på arbejdet og under rejser verden over og hvordan hun har fået hjælp til de dele hun ikke selv magtede. Hendes foredrag drejer sig om at bruge fantasien til at omskabe handicap til muligheder for at tackle eget liv og de presserende udfordringer, vores verden står over for. Simone er overbevist om, at vi skal finde kærligheden til at omfavne os selv med vores fejl og mangler og så se potentialet i vores forskelligheder. De skal nemlige i brug hvis vi skal genfortrylle og redde verden fra klimakrisen.
Simone identificerer de sårbarheder, vores unge generation viser, som nødvendige for at ændre spaceship jordens kollisionskurs. Hun deler perspektiver på, hvordan vi kan bruge ængstelse og angst som navigationsværktøjer og transformere traumer til handlekraft. Hun råber alle hjerner på dæk! Kommandobroen skal besættes af en mangfoldighed af kompetencer og perspektiver. Simone trækker paraleller mellem behov for biodiversitet, for at vores biotop kan bevares og neurodiversitet og mangfoldighed for at samfundet kan ændre kurs i tide.
Dette foredrag er en fortryllende, munter, levende og tankevækkende rejse ind i skabelsen af et mentalt luftrum for en neurodivers hjerne. Vi får indblik i, hvordan pigen, der kunne flyve, men ikke stave, mødte skolen, mobningen og en fantasiløs verden. Vi møder russikse kvinder under den anden verdenskrig i luftkamp over Stalinggrad, vi flyver over Afghanistans bjerge og er i krig i Libyen gravid i 5 måned og vi møder pigen Farial som et øjeblik kan smilie da hun styrer Simones flyver over Kabul sin by. Fra at have accepteret sig selv som en soloflyver opdagede Simone, at ingen flyver alene. Der er et crew til selv den mest usædvanlige fugl på himlen.
Foredraget er involverende og inspirerende med en høj energi, der giver hver enkelt tilhører forvisning om, at de er værdifulde, og at vi alle kan finde vores egen vej. Især når vi er opmærksomme på hiandens særlige perspektiver og styrker og samtidig hjælper hinanden.
Simone er en dreven foredragsholder og kan ud over standartforedraget tilpasse foredrag og fortællinger eller workshops til jeres program eller undervisningsplan. Simone kan også hyres som inklusions konsulent og udfører neurodiverssparring.
Oplev en uforglemmelig rejse på tankens vinger og oplev kreativitetens højder –
“Tankens Vingesus: En flyvning gennem et kvindeliv – Neurodiversitet og menopause.”
Dyk ned i forandringernes magiske univers under menopausen, hvor neurotransmittere og hormoner danser med vores tankeprocesser, spænder ben og vækker vores skjulte kreativitet til live.
Simone Aaberg Kærn, er en sand eventyrer og succesfuld kunstner, der deler sin enestående livshistorie med dig. Hun har arbejdet indgående med kvinder inden for militærflyvning de sidst 30 år og trækker på sine erfaringer fra mødet med de gamle kvinder som fløj militærfly under Den Anden Verdenskrig.
Som en af de sidste fra generationen før bogstavdiagnoserne, tager Simone os med på en rørende rejse gennem familiens kriser og erfaringer med neurodiversitet og hvordan det har formet hendes liv og familie. Hendes indsigter i hjernens mangfoldighed har åbnet øjnene for en ny virkelighed, hvor forskellighederne ikke er barrierer, men broer til forandring.
Simone er frygtløs i sit livtag med både styrker og benspænd i kunsten, at være kvinde i en verden bygget af mænd. Hun åbner op for en ærlig snak om hvad alder og hormoner giver af udfordringer og hvad vi kan gøre for, at kæmpe imod eller omfavne de fysiske forandringer vi gennem går.
Dygtigt og med stor indlevelse udforsker Simone de udfordringer og skønheder, der følger med livets flyvning. Hendes fortælling om neurodiversitetens rolle i hendes eget liv og familie bringer smilet frem. Vi griner, græder, giver plads til eftertænksomhed og kærlighed.
Simone opmuntrer os alle til at løsne sikkerhedsbæltet og nyde lufthullerne som en naturlig del af livets rejse. For det er netop i lufthullerne, vi opdager, at vi virkelig lever og flyver.
Bliv en del af denne enestående begivenhed, hvor kreativitet og neurodiversitet forenes i en medrivende fortælling. Simone Aaberg Kærns ord vil røre dit hjerte, udfordre dine tanker og inspirere dig til at omfavne de uforudsigelige banebrydende stunder i dit eget liv. Lad os sammen finde modet og styrken ved at tage på denne bemærkelsesværdige flyvetur gennem livet – en rejse, der kan hjælpe os med at ændre kurs og skabe en mere bæredygtig fremtid, hvor vores unikke tankeprocesser og kreativitet kan være med til at redde vores planet.
#kvindeliv #menopause #ADHD #Autisme #kønsdysfori #Styrke #alder #sucess #hukommelse #maskering #skjultediagnoser #mentalsundhed #kroppen #forandringsprocesser
Foredrag: Fra Krise til handling.
Krig, krise og klima kan virke lammende og lukke systemerne ned. Få inspiration til at vende krise til handling. Foredraget tager seriøse udfordringer med en god blanding af empati og humor. Kunstneren viser metoder og teknikker med eksempler fra sine mange skæve situationer som kunstner i krig eller mor med 6 dele børn på 65 m2 – krise på hjemmefronten.
Farlig Fin Flyvning, Kit flyver ved Trelde Næs. Simone Aaberg Kærn 2016. 60 sec video.Farlig Fin Flyvning – 45 min + spørgerunde.
Flyvefortællinger fra fantasiens verden og historien om hvordan borgerne i Fredericia begyndte, at flyve rundt i deres by. Fredericia en by som både er Fæstning og Fristad. Et foredrag om brugerinvolverende kunst i det offentlige rum. Kan man løfte en by med kunst? Et fortælling om kunstneriske visioner og realiteter som tyngedeloven og økonomi. Vi tager et kik på en række spændende kunstprojekter, fra forskellige steder i verden, som involvere borgere og skaber nye fælleskaber. Men vi ser også med kritiske øjne på Kærns seneste flyveprojekt. Et projekt som i skrivende stund er ved at udvikle sig til en kunstudstilling. Vær med i processen. Der vil være muligheder for at afholde arrangementer på Vejle kunstmuseum i udstillingsperioden.
Batalje – Maleriet forsvaret ikke ville se.
Et medrivende og humoristisk foredrag omkring alvorlige emner, som den farverige krigskunst og kunstens frihed. Fortællinge tager udgangpunkt i det i medierne så omtalte Bataljemaleri. Maleriet som forsvaret ikke ville se. Vi får en gennemgang af maleriet og mulighed for, at stille kunstneren spørgsmål og debatere billedet samt omstændighederne omkring dets tilblivelse.
Historien om den lykkelige krig.
I løbet af sommeren 2011 får Kærn opgaven, at lave et dansk bataljemaleri over krigen i Libyen. En bataljemaler skal afbillede striden, hvorfor det er nødvendigt, at komme til fronten i Libyen før krigen slutter. I midlertid kommer kontrakten omkring maleriet ikke på plads før krigen lakker mod enden, og Simone må på egen hånd skaffe finansiering, finde frem til frontlinien og opfinde nye måder, at agere krigsmaler på. På en bar finder hun en forhenværende Navy SEAL, som hun hyrer til at passe på sig, samt to teenagere, der agerer henholdsvis chauffør og oversætter. Så er det ellers bare at prøve at finde kampen. – Ude i bomberegnen finder Simone ud af, at hendes team har deres helt egne grunde til, at tage med hende til fronten.
Biluheld og bomberegn viser sig ikke, at være den største fare for, at maleriet ikke skal blive realiseret. Da Kærn aflever skitsen til det store maleri, bliver den afvist. Generalmajoren kan ikke finde den i grunden lykkelige historie om missionen i Kærns maleri. Her kunne historien være slut. Men, kunsten kan ikke stoppes og 5 år senere afsløres Kærns maleri over den Danske indsats i Libyen krigen under stor mediebevågenhed og debat på Kunsthal Charlottenborg.
I foredraget fortæller Simone Aaberg Kærn om bataljemaleriets farverige historie, blandet op med egne iagttagelser og den eventyrligt, absurde rejse til fronten i Libyen og kampen med et museum og en krigsmagt, der ikke vil se krigens grumme følgevirkninger. Foredraget diskuterer den danske indsats i Afghanistan, i forhold til Libyen indsatsen og lægger op til debat, omkring grænser for kunsten, samt indblanding i andre landes anliggender. Det er en historie om mod og tilpasning. En humoristisk historie om at finde sine egne mål, strategier og grænser.
Et foredrag om kunstens potentiale og forholdet mellem, kunstner, bestiller og kunstens publikum over tid.
Hvilke potentialer har det relationelle historiemaleri og hvad er det for noget?
– Hvem står kunsten til regnskab overfor?
Foghs Portræt maler. 45 min + debat eller 3o minutter.
Kom tæt på processen, strategierne og beslutningerne bag statsministerportrættet. Hør den levende fortælling om magt/stats portrættets kunsthistorie og hvad skete der egenligt da Fogh valgte en tidligere BZ’er som portrætmaler? Foredraget diskuterer mediernes reaktioner på portrættet og lægger op til debat med tilhørerne. Findes der demokratisk kunst?
Krig og Kunst 45 min + debat eller 3o minutter.
Et foredrag, der opsummere Kærns kunstneriske favntag med krigen, med nedslag i kunsthistorien. Foredraget lægger med udgangspunkt i Kærns kunstneriske produktion, op til en debat om kunstens rolle i samfundet. Hvordan skal vi som borgere forholde os til, at være et land der aktivt deltager i krige rundt omkring på kloden?
kontakt: sigge@aaberg-kaern.dk og info@aaberg-kaern.dk
#Eventyr #eventyrer #nytforedrag #2023 #danmarkssbedsteportrætmaler #mestringsstrategier #personligudvikling #kreativitet #performance #komvidere #Iværksætter #udvikling #pilot #Kunst #Fordrag #Kunst #KRIG #Kvinder #NEURODIVERSITET #atflyve