Foredrag

Simone Aaberg Kærn holder en række populære foredrag. Alle foredrag er inspirerende, livlige og formidlet humoristisk. De kan vinkles til lederuddannelse, et kunstfagligt interesseret publikum eller som inspirerende og samfundsrelevant underholdning.

Kick off er TAKE OFF!  Se mulighederne og gå efter dem, foredrag og kreative workshops.

Om modet til at drømme en vision, sætte et mål og flyve ud på mission …så drømmen bliver til virkelighed.

Simone Aaberg Kærn, international anerkendt billedkunstner, fotograf og dokumentarfilminstruktør, født i 1969.

Simone er privatpilot og en grænsesøgende kunstner, som har en personlig strategi i en verden i krig. Den handlekraftige kvinde fik sine vinger af en bande 80-arige damer, der, fløj krigsfly under den anden verdenskrig. (TV serien ”Sisters in the Sky”, DR 2).

I 2010 malede hun statsministerportrættet af Anders Fogh Rasmussen til Folketinget. I 2011 fik hun opgaven, at skildre den danske indsats i Libyen krigen. Hun til fronten i Libyen for, at se hvor de danske bomber landede. Forsvaret brød sig ikke om det Kærn havde set og skitseret, men Kærn realiserede alligevel kæmpemaleriet. Man kan nok sige nej tak, men ikke stoppe kunsten. 5 år efter, at kunstneren fik opgaven, kan man nu se gigant maleriet udstillet på Kunsthal Charlottenborg.

Simone er kendt fra talrige TV fremtrædener bl.a. med den prisbelønnede dokumentar ”Smiling in a War Zone”.

Hun har udstillet bl.a. pa Louisiana museet i Humlebæk, Venedig Biennalen, Muse D’art de Moderne i Paris og San Diego State University. Derudover har hun haft store soloudstillinger på bl.a. AROS, Malmö Konsthal samt kunstmuseum Thun i Sweitz.

Simones foredrag er fulde af energi og humor. De kan tilpasses dit behov, f.eks. vil et foredrag eller peptalk rettet mod erhvervslivet være mere metodeorienteret, medens det underholdende foredrag vil lægge mere vægt pa eventyret.

Kunstnerens aktioner kræver ikke kun stort mod. Nogle kræver praktisk styring og tilrettelæggelse over en lang periode, mens andre fordrer umiddelbar handling, hurtige beslutninger og tillid sin mavefornemmelse i situationen. Processen involverer f.eks. risk management, materialeproducenter, valg af samarbejdspartnere, samt forhandlinger med fremmede smuglere, warlords og militær. Simone ser muligheder hvor andre ser problemmer.

Hun researcher, interviewer og forbereder sig som en almindelig privatpilot eller journalist, men hun tænker på en hel anden måde. De ideer, der bærer hendes budskab om, at være fri og gøre det umulige, står som rene eksperimenter – eventyrlige og fantastiske. Men de handlinger, der udgør det endelige kunstværk, er farlige og højrisikable. – og dog, missionen er jo ikke fuldført medmindre, at materialet og kunstneren kan komme hjem igen og færdiggør slutproduktet.

 

Smiling in a War Zone
Startskuddet til den 5.700 km lange rejse i et bedstemor-and-fly lavet af metalrør og malet stof… er En morgenavis! En stemnings rapport af Carsten Jensen fra det amerikansk kontrollerede Kabul i Afghanistan. I artiklen optræder den 16-arige Farial. Hendes drøm er at flyve.
Simone drikker kaffen op og køber straks et fly, fast besluttet pa at flyve ned til pigen i Kabul. ”Alle mennesker burde have lov at flyve! I det mindste skal Farial have mulighed for at prøve at styre flyveren selv. Ind imellem kan det jo hjælpe at se sin situation i et lidt større perspektiv!? ”
Følg med pa eventyret og fa indblik i bevæggrundene for at tage af sted og strategierne til at gennemføre det umulige. Hvad tænker man nar man sætter livet pa spil for at drømme skal blive til virkelighed? Hvad sker der nar flyvsk utopi rammer den mudrede Afghanske virkelighed?
For Simone handler det om, som kunstner at være forkert pa den rigtige made. At være den sten i skoen, der far folk til smilende, at klø sig i hovedbunden… og maske tænke efter…
Oplev en forrygende og humoristisk fortælling om kvindeligt heltemod, søsterskab og storpolitik. Det vitaliserende foredrag er altid efterfulgt af en heftig spørgerunde og debat.
Hvis man kan smile i en krigszone er meget muligt?
Farlig Fin Flyvning
Flyvefortællinger fra fantasiens verden og historien om hvordan borgerne i Fredericia begyndte, at flyve rundt i deres by.

 

Batalje – Maleriet forsvaret ikke ville se
I løbet af sommeren 2011 får Kærn opgaven, at lave et dansk bataljemaleri over krigen i Libyen. En bataljemaler skal afbillede striden, hvorfor det er nødvendigt, at komme til fronten i Libyen før krigen slutter. I midlertid kommer kontrakten omkring maleriet ikke på plads før krigen lakker mod enden, og Simone må på egen hand skaffe finansiering, finde frem til frontlinien og opfinde nye måder, at agere krigsmaler på. På en bar finder hun en forhenværende Navy SEAL, som hun hyrer til at passe på sig, samt to teenagere, der agerer henholdsvis chauffør og oversætter. Så er det ellers bare at prøve at finde kampen. – Ude i bomberegnen finder Simone ud af, at hendes team har deres helt egne grunde til, at tage med hende til fronten.

Biluheld og bomberregn viser sig ikke, at være den største fare for, at maleriet ikke skal blive realiseret. Da Kærn aflever skitsen til det store maleri, bliver den afvist. Generalmajoren kan ikke finde den i grunden lykkelige historie om missionen i Kærns maleri. Her kunne historien være slut. Men, kunsten kan ikke stoppes og 5 år senere afsløres Kærns maleri over den Danske indsats i Libyen krigen under stor mediebevågenhed.
I foredraget fortæller Simone Aaberg Kærn om bataljemaleriets farverige historie, blandet op med egne iagttagelser og den eventyrligt, absurde rejse til fronten i Libyen og kampen med et museum og en krigsmagt, der ikke vil se krigens grumme følgevirkninger. Foredraget diskuterer den danske indsats i Afghanistan, i forhold til Libyen indsatsen og lægger op til debat, omkring grænser for kunsten, samt indblanding i andre landes anliggender. Det er en historie om mod og tilpasning. En humoristisk historie om at finde sine egne mål, strategier og grænser.

 

Foghs Portræt maler.
Kom tæt på processen, strategierne og beslutningerne bag statsministerportrættet. Hør den levende fortælling om magt/stats portrættets kunsthistorie og hvad skete der egenligt da Fogh valgte en tidligere BZ’er som portrætmaler? Foredraget diskuterer mediernes reaktioner på portrættet og lægger op til debat med tilhørerne. Findes der demokratisk kunst?

 

Krig og Kunst
Et foredrag, der opsummere Kærns kunstneriske favntag med krigen, med nedslag i kunsthistorien. Foredraget lægger med udgangspunkt i Kærns kunstneriske produktion, op til en debat om kunstens rolle i samfundet. Hvordan skal vi som borgere forholde os til, at være et land der aktivt deltager i krige rundt omkring på kloden?

kontakt: sigge@aaberg-kaern.dk og info@aaberg-kaern.dk

cropped-smiling.034.jpg

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *